Search This Blog

Tuesday, 17 June 2014

Solved Question Paper of Assistant Grade II / Clerk /Cashier/Junior Assitant Exam 2008



Solved Question Paper of Assistant Grade II / Clerk /Cashier/Junior Assitant Exam 2008


1.Mamankam, the great ancient regional festival was held at?

Answer:Thirunavaaya

2. Kollam Era began

Answer:A.D.825.

3. The longest River in Kerala:

Answer:Periyar

4.Sadhujanaparipalanayogam was started by

Answer:Ayyankaali

5.First Chief Minister of Travancore Popular Ministry?

Answer:Pattom A. Thanu Pillai

6. The temple entry proclamation was issued by?

Answer:Chithira Thirunal Balarama verma

7. Malayali Sabha was organized by

Answer:C.Krishna Pillai

8. Kochi State Prajamandal was formed in

Answer:Correct Answer is 26th Jan 1941

9. A Thermo flask is polished well ?

Answer:To reflect all radiation from outside

10. Coefficient of Temperature depends on

Answer:Difference in Temperature

11. A Device used to detect heat radiaton is known as

Answer:Thermopile


12. Which of the following is a compound?

(a)Milk
(b)22 carat Gold 
(c)Steam 
(d)Diamond.

Answer:Steam

13. Hardest naturally occurring substance?

Answer:Black Diamond

14. A form of carbon used in gas mask?

Answer:Activated Charcoal

15. The gas used in the refrigerator?

Answer::Freon

16. Estimation of Halogen in organic compound is done by

Answer:Carius Method

17. The metal which doesn’t react with dilute Sulphuric Acid ?

Answer: Led


18. In free state , hydrojen is present in

Answer:Natural Gas

19. The disease caused by the deficiency of Vitamin A:

Answer:Xerophthalmia

20. The insect which lays eggs in water is

Answer:Dragonfly
21. The mosquito that spreads malaria in man is named

Answer:Female Anopheles

22. Which is the function of white blood corpuscles?

Answer:: to produce anti-toxin

23. Which of the following processes liberates energy?

Answer:Respiration.

24. During the solar eclipse, which of the following represents the relative position of the sun, moon an earth correctly?

Answer:The moon in between the sun and the earth

25. A degree of Longitude has about the same length as a degree of Latitude at

Answer:Equator

26. The supersonic aircraft find its most convenient to fly in the

Answer:: Stratosphere

27. Seismograph is used to measure

Answer:Earthquake

28. Which one is known as “Pittsburg of India?”

Answer:Jamshedpur

29The first political leader who got Nobel prize for literature?

Answer:Winston Churchil.

30. The winner of Wimbledon Championship of 2007?

Answer:Veenus Williams

31. Present secretary general of United Nations

Answer:Banki-Moon

32. Jim Corbett National Park is in

Answer:Uttaranjal

33. The country used paper currency first in the world

Answer:China

34. Father of Cell Phone

Answer:Martin Cooper

35. The modern Quantity theory of money was developed by

Answer:Milton Friedman

36. Consumer Protection act was enacted in the year

Answer:1986

37. National Flag of India was designed by:

Answer:Pingali Venkayya

38. Human Rights Day is observed all over the world every year on:

Answer:10th December

39. Gauthama Budha was born at

Answer:Lumbini

40. The Chera King known as “Red Chera”?

Answer:Senkuttuvan

41. Alexander the great defeated

Answer:Porus

42. Indica was written by?

Answer:Megesthenes

43. The Second Buddhist Council was held at

Answer:Vaisali

44.Who is popularly known as the Indian Napoleon ?

Answer:Samudra Gupthan

45. Last King of Kakatiya dynasty ?

Answer:Prataparudra II

46. The second Battle of Tarrain in 1192, Mohammed Gori defeated?

Answer:Prithviraj Chauhan

47. The king on the throne of Vijayanagar at the time of battle of Talikota ?

Answer:Ramaraya

48. Qutub –ud-din Aibek built the Quwaat-ul-Islammosque to commemorate his capture of

Answer:Delhi

49. The wisest fool of medieval India is ?

Answer:Mohammed bin Thuglaq

50. “Tarikh-i-Firoz Shahi” was written by?

Answer:Ziaudin Barani

51. Ibn Batuta, the famous Arab Scholar visited India during the reign of

Answer:Mohaummed Bin Thuglaq

52. Purana Qila in Delhi was built by

Answer:Shersha

53.Ashtrapratan” was the council of Ministers of

Answer:Marathas

54. Zapti is the land revenue system introduced by

Answer:Akbar

55. Jahangir the Mughal ruler murdered the Sikh guru :

Answer:Guru Arjun singh

56. The mughal gardens-Shalimar and Nishad in Srinagar built by ?

Answer:Jahangiir

57. Ustad Isa was the Architect of

Answer:Taj Mahal

58. Harihara and Bukka laid the foundations of

Answer:Vijaya Nagar Empire

59. The author of “Prithvi Raj Raso “ was:

Answer:Chandra Vardai

60.The first Carnatic war came to an end with the

Answer:Treaty of Aix-la-Chapelle

61. Permanent land Revenue Settlement was introduced in Bengal By

Answer:Lord Cornwallis

62. Doctrine of Lapse” was applied by

Answer:Lord Dalhousie

63. Principles of panchasheel were framed in

Answer:Bandung

64. Local Self Government in India, for the first time was introduced by

Answer:Lord Rippon

65. The President of Pakistan who signed the Tashkent Agreement after the Indo-Pak War of 1965 was?

Answer:Ayub Khan

66. The war between India and China took place in?

Answer:1962

67. Thashkent Pact was signed between

Answer:Lal Bahadur Sastri and Ayub Khan

68.Mixed Colony system was introduced by:

Answer:Albuquerque.

69.Electricity Agitation of Cochin was against the decision of the Diwan ?

Answer:Sir.R.K.Shanmukham Chetti

70 The Authour of “India Today”

Answer:R.P.Dutt

71.Would you mind ———the door?

Answer:Shutting

72.I wish he——-settle the issue soon

Answer:would

73.The approximate meaning of ‘run on the mill’

Answer:Ordinary

74.Midhun said”Do you enjoy cricket”(Change into Indirect Speech)”

Answer:Midhun asked me if I enjoyed cricket.

75.One must always be careful in ——-dealing with others

Answer:One’s

76.Rahul is very rich.He can buy a car (Combine using ‘enough’)

Answer:Rahul is rich enough to buy a car

77.Meaning of the phrase”Ad hoc”

Answer:formed for some special purpose

78.Everyone looked up to him. (change into Passive voice)

Answer:He was looked up to by everyone.

79.This juice is made —–fresh oranges.

Answer:from

80.Our Chief Minister is a person of long experience in politic. (Use one word for the words in bold)

Answer:Veteran

81. The mis-spelt word among the following:

Synonym, Synagogue, Symposiam, Symptom

Answer:Symposiam

82.When the police interrogated the thief, he made a clean breast ofeverything (Meaning of the idiom in bold)

Answer:Confessed

83.It is five years——–I retired

Answer:Since

84.The bundle is so heavy that I cannot lift it.(Use ‘too’ instead of ‘So that’)

Answer:The bundle is too heavy for me to lift

85.The word which is nearest in meaning of the word”profound”

Answer:Deep

86. The Government has decided to ——–all unauthorised buildings

Answer:pull down

87.——-you apolgize, he won’t forgive you.

Answer:Unless

88.The mother as well as her three children———-taken to the hospital.

Answer:was

89.The old man was too weak to travel ——himself.

Answer:by

90.Roshan was so absorbed———–his work that he didn’t even raise his head.

Answer:in

91.It———-heavily when I woke up yesterday.

Answer:was raining

92.Mahathma Gandhi appealed to the people to ———the cruelties of British authorities.

Answer:put up with

93.Opposite of the word “Rigid”

Answer:Flexible

94.Few students knew the answer,—–

Answer:did they

95.The word which is nearest in meaning of the word “economical”

Answer:Thrifty

96.If the driver——–the brake, the car would have hit the old man.

Answer:had not applied

97.There weren’t any hotels nearby , ———?

Answer:were there

98.It was with great difficulty he gained entry to the auditorium, but he made a sudden ———

Answer:exit

99.The thieves not only robbed the travellers—–, beat them up.

Answer:but also

100.I——–him the truth, if i were you.

Answer:would tell

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...