Search This Blog

Loading...

Monday, 5 December 2016

LDC EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016-2015

KERALA PSC LDC EXAM COACHING 2016-2017 :: LDC EXAM COACHING ONLINE

TOPIC- KERALA FACTS

195.Satvikam, Angikam, Vachikam and Aharyam are four types of: Acting
196.Subhadradhananjayam and Thapathisamvaranam were written by: Kulasekharavarma
197.Summer station of erstwhile princely state of Travancore, situated in Idukky district: Peerumedu
198.Swati Thirunal constructed ‘Kuthira Malika’ at: Thiruvananthapuram
199.Thankassery light house is in the district of: Kollam
200.The exponent of Kathakali: KottarakkaraThampuran
201.The first person in Kerala to write Sanskrit Drama: Saktibhadran
202.The mudras of ‘Kathakali’ are adopted from:Koodiyattam
203.The place known as ‘little Mecca’: Ponnani
204.Where is ‘Joothakkunnu’ in Kerala? Chavakkad
205.Which art form is exclusively performed by themembers of Chakyarkooth? Koodiyattam
206.Which palace is in Tamil Nadu but it is owned by the Government of Kerala? Padmanabhapuram
207.Who renovated the Krishnapuram palace?Marthandavarma
208.Primitive form of Kathakali: Ramanattam
209.The literary part of Kathakali: Attakkatha
210.A dance form evolved in Kerala under the patronage of Christian Church: Chavittunatakam
211. Ammannur Madhava Chakyar is related to: Koodiyattom
212.Chavittunatakam was evolved as an alternative to: Kathakali
213.In which district is Chakkulath Kavu? Alappuzha
214.In which district is Fantacy Park? Palakkad
215.In which district is Pathiramanal island?Alappuzha
216.In which district is Wagamon? Idukky
217.Mudiyettu is an art form related to ....... temples:Bhadrakali
218.St.Angelos fort in Kannur was built by the: Portuguese
219.The birth place of Chavittunatakam:Matttancherry
220.The Dutch Palace of Kochi was built by the: Portuguese
221.The fort built by Somasekhara Naik of Ikkeri dynasty:Hosdurg
222.The fort in Thiruvananthapuram district that was built by the British in 17th century: Anchengo
223.The most refined dance form of Kerala: Kathakali
224.The present form of Kathakali was designed by:Kottayam Thampuran
225.Which art form is performed by the members of Malayan and Mannan communities? Theyyam
226.Which traditional art form is related to Pulluvar?Sarpam Thullal
227.Which work is also known as ‘Ashtapadi’?Gitagovinda
228.Who authored ‘Prananathenenikku nalkiya paramananda rasathe’? Irayimman Thampy
229.Who designed the current form of dressing inMohiniyattam? Swati Trunal
230.Charalkkunnu is a hill station in ...... district.Pathanamthitta
231.In which district is Kappil beach? Kasargod
232.In which district is Pakshipathalam? Wayanad
233.In which district is Payyambalam beach? Kannur
234.In which district Pookkode lake is situated?Wayanad
235.In which hills the famous Edakkal caves are situated?Ambukuthimal
236.In which place Jadayupara is situated?Chadayamangalam
237.The area known as Sairandrivanam inMahabharat: Silent Valley
238.The famous marine drive in Kerala is at:Ernakulam
239.The national park which is famous lion tailedmacaque: Silent Valley
240.Who is regarded as the father of Yakshagana?Parthy Subban
241.Who wrote the song’ Omanathinkal Kidavo’?Irayimman Thampy
242.In which century Thacholi Othernan lived? 16th
243.“Thekkan style’ in Kathakali was expounded by:

Friday, 2 December 2016

PSC PREVIOUS EXAM GK QUESTIONS AND ANSWERS 2016 - PART 45

PSC SOLVED QUESTION PAPER :: PREVIOUS QUESTIONS AND ANSWERS 

Question1:-The Greek Ambassador who visited the court of Chandragupta Maurya
 A:-Megasthenese
 B:-Fahien
 C:-Marcopolo
 D:-Ibun Batutta
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-The religious order introduced by Akbar
 A:-Wahabi
 B:-Mansabdari
 C:-Din Ilahi
 D:-Jaziya
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who introduced 'Saka era' in India ?
 A:-Chandragupta
 B:-Bindusara
 C:-Rudradama
 D:-Kanishka
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-Name the founder 'Servants of India Society'.
 A:-Bal Gangadhar Tilak
 B:-V.D. Savarkar
 C:-Gopal Krishna Gokhale
 D:-Motilal Nehru
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-The Partition of India was accepted on the basis of
 A:-Cabinet Mission
 B:-Mountbatten Plan
 C:-Cripps Proposal
 D:-Simon Commission
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-The historical Jewish copper plate was issued by
 A:-Vikramaditya Varaguna
 B:-Karunandadakan
 C:-Bhaskara Ravi Varman
 D:-Ayyan Atikal Tiruvatikal
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-The forced labour existed in Medieval Kerala
 A:-Uzhiyam
 B:-Vishti
 C:-Kacham
 D:-Swarupam
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-The first foreign travelered who referred to Matrilineal system existed in Kerala ?
 A:-Ptolemy
 B:-Rabbi Benjamin
 C:-Al Biruni
 D:-Friar Jordanus
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-The most important port of ancient Kerala
 A:-Urayur
 B:-Maziris
 C:-Arikamedu
 D:-Kaveripatanam
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-The British parliament passed Indian Independence Act in
 A:-August 1947
 B:-June 1947
 C:-March 1947
 D:-July 1947
 Correct Answer:- Option-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...