Search This Blog

Loading...

Saturday, 22 March 2014

District Education Officer Exam Previous Question Paper

 Solved Question paper of Kerala PSC District Education Officer Examination


1. Which of the following is ot a leap year?
(a) 2004

(b) 1972
(c) 1902
(d) 1728

2. The largest state of India:
(a)Andhra Pradesh

(b)Uttar Pradesh
(c)Madhya Pradesh 

(d)Karnataka

3. The city known as the Manchesterof India
(a)Mumbai

(b)Surat
(c)Ahmedabad
(d)Ludhiana

4. The day celebrated as Women’s day
(a)March 10

(b)December4 
(c)March 8
(d)December 14

5. The iron pillar of Delhi near Qutub Minar is a marvellous work belong to:
(a)Early Gupta period

(b)Mayan period
(c)Kushan period 

(d)Pratihara period

6. Ponds look shallow because of:
(a)Reflection

(b)Refraction 
(c)Diffusion
(d)Dispersion

7. Ibn-Batuta the famous Arab Scholar visited India during the reign of
(a)Akbar 

(b)Muhammed Bin Tughlaq
(c)Qutub-ud-din Aibak

(d)Alauddin Khilji

8. Psephoiogoy is a___?
(a)Study of human mind
(b)Statistical study of election voting etc
(c)astigmatism 

(d)night blindness

9. Hypernetropia means:
(a)Long sightedness

(b)short sightedness
(c)astigmatism

(d)night blindness



10. The founder of Shantiniketan is ______?
(a)Raja Ram Mohan Roy
(b)Rabindranath Tagore
(c)Manabendranath Roy 

(d)Sarojini Naidu

11. According to the preamble to the Constitution India is a
(a)Sovereign Democratic Republic
(b)Sovereign Socialist Democratic Republic
(c)Sovereign Socialist Secuclar Democratic Republic
(d)Sovereign Secular Democratic Republic

12. Diffuse of light in atmosphere takes place due to:
(a)Carbondioxide (b)Dust particles (c)Helium (d)Water vapour

13. Grand Slam is related to:
(a)Chess (b)Cricket (c)Tennis (d)Polo

14. The country that won large number of medals in 2004 Olympic games
(a)China (b)Russia (c)Australia (d)Japan

15. The common wealth games in the year 2010 will be held in:
(a)United Kingdom(b)India (c)Canada (d)Pakistan

16. The stones formed in the human kidney consist mostly of:
(a)Calcium oxalate (b)Sodium acetate
(c)Magnesium sulphate (d)Calcium

17. The gland of the body responsible for secreting insulin:
(a) Liver (b)Pancreas (c)Gall bladder (d)Pituitary

18. Number of bones in the human body:
(a) 260 (b) 262 (c) 250 (d) 206

19. Ornithology means that branch of science that deals with the study of
(a)Birds (b)Animals (c)Insects (d)Earth

20. The promising young cricket player of Kerala
(a)Sreekanth (b)Sreesanth (c)Rahul Dravid (d)Saurav

21. The first president of Indian National Congress
(a)Dr. Rajendra Prasad (b)Motilal Nehru
(c)W.C. Banerjee (d)Jawaharlal Nehru

22. Kalidasa the great Sanskrit poet was a member of the court of an Indian king. The name of the king
(a)Chandraguta I (b)Chandragupta II
(c)Kumara Gupta I (d) Samudra Gupta

23. Kerala State was formed in :
(a)1950 Nov. 1 (b)1954 Oct.1 (c)1956 Oct. 1 (d)1956 Nov. 1

24. Mahatma Gandhi had to call off the Non Cooperation Movement because a Congress procession of 3000 peasants burnt a police station in which 22 policemen died. The incident occured in the place
(a)Jalianwalabagh (b)Chauri Chaura (c)Wardha (d)Kheda

25. ‘‘By gaining independence we have lost our power to blame the British. If anything goes wrong, we are responsible
now.’’ These are the words of (a)Dr. Rajendra Prasad (b) Bernard Shaw
(c)Indira Gandhi (d)Subhash Chandra Bose

26. The disease caused by the deficiency of Vitamin -C.
(a)Rickets (b)Beri-beri (c)Scurvy (d)Myopia

27. The instrument used to measure atmospheric pressure
(a)Lactometer (b)Spherometer (c)Hygrometer (d)Barometer

28. Lunar eclipse occurs when:
(a)Earth comes between Sun and Moon
(b)Sun comes between Earth and Moon
(c)Moon comes between Earth and Sun
(d)Sun, Earth and Moon comes in a straight line

29. Ajanta and Ellora caves are in:
(a)Maharashtra (b)Rajasthan (c)Karnataka (d)Tamil Nadu

30. Chief Justice of Supreme Court:
(a)Abdul Kalam (b)Y.K. Sabharwal
(c)Ajith Prakash Shah (d)Rajeev Gupta

31. Miss Universe of 2000
(a)Tara Conner (b)Amrita Tappar
(c)Natalie Glebova (d)Sindhura Gadde

32. United Nation’s Secretary General at present :
(a)George Bush (b)Shashi Tharoor
(c)Kofi-Annan (d)Nelson Mandela

33. The place for 2008 Olympics:
(a)Tokyo (b)Beijing (c)Moscow (d)Delhi

34. The winner of the world cup football 2006
(a)Italy (b)France (c)Germany (d)Switzerland

35. Seismograph is used to measure:
(a)Atmospheric pressure (b)Earthquake
(c)Rain (d)Storms

36. In which year were the first General elections held in India?
(a) 1947-48 (b)1948-49 (c) 1950-51 (d)1951-52

37. When white light undergoes dispersion the colour which suffers minimum deviation
(a)green (b)red (c)violet (d)yellow

38. The strait that seperates India from Sri Lanka
(a)Mandeb (b)Magellan (c)Malacca (d)Palk

39. ‘‘TRYSEM’ is:
(a)Training Rural Youth for Self Employment
(b)Training for Self Employment
(c)Training Youth for Self Employment
(d)Training Rural Youth for Self Employment in Mass

40. The field in which Einstein won Nobel Prize
(a)Biology (b)Mathematics (c)Physics (d)Education

41. The photo clearly …………. the difference between the two sisters
(a)brings about (b)brings out (c)brings up (d)brings to

42. I shall avail ………….. of your advice.
(a)him (b)me (c)yourself (d)myself

43. A true patriot is always loyal………… his country
(a)for (b)to (c)about (d)on

44. I have some acquiaintance…………. Tamil Language
(a)at (b)for (c)with (d)to

45. When I met seetha ………… as a lecturer in the college
(a)She was working (b)she has been working
(c)she must have been working (d)she is working

46. You will fail in the examination of ……………….
(a)you did not work hard (b)you shall not work hard
(c)you do not work hard (d)you would not work hard

47. Please take care …………. your health
(a)with (b)of (c)for (d)at

48. The mis-spelt word among the following words:
Admission, Accomodation, Administration, Commutation
(a)Admission (b)Commutation (c)Accomodation(d)Administration

49. The approximate meaning of ‘a bee in one’s bonnet is………………
(a)to be very enterprising (b)to be very timid and shy
(c)to have an impractical idea
(d)to have a particular idea which occuples one’s thoughts continually

50. He cannot get that contract. It is a wild goose chase. (Meaning close to the idiom underlined)
(a)desperate (b)useless effort (c)baseless effort(d)good effort

51. The word which is closest in meaning to the word ‘irrevelant’?
(a)unnecessary (b)reasonable (c)irrational (d)applicable

52. The opposite of the word denial
(a)acceptance (b)refusal (c)desirable (d)available

53. You are ready to go ……………?
(a)Isn’t it (b)Aren’t you (c)Are you (d)Is that so

54. ……………… you work hard, you will not pass.
(a)Unless (b)Until (c)Till (d) If

55. He was not only fined…………… sent out of the class.
(a)and (b)but also (c)also (d)but

56. Leela said, ‘I wrote a letter’ (Change into indirect speech)
(a)Leela said that she wrote a letter
(b)Leela said that she has written a letter
(c)Leela said that she had written a letter
(d)Leela said that she was writing a letter

57. I am so busy that I cannot taken up this work (Use ‘too’ instead of so that):
(a)I am too busy to take up this work
(b)I am too busy that I cannot taken up the work
(c)I am too busy not to take up the work
(d)I am too busy that I can take up the work

58. …………….. you help me?
(a)May (b)Shall (c)Will (d)Should

59. Rash driving causes many accidents. (Change into passive voice):
(a)Many accidents are caused by rash driving
(b)Accident is caused by rash driving
(c)Many accidents were caused by rash driving
(d)May accident are being caused by rash driving

60. One of the following words does not belong to the set:
Happiness, Quickness, Affection, Hatred :
(a)Happiness (b)Affection (c)Quickness (d)Hatred

Directions : For questions 61 to 64 find the missing number
61. 2, 4, 7, 11, ……?
(a) 13 (b) 14 (c) 15 (d) 16

62. 4832,5840,6848……….?
(a) 7815 (b)7856 (c) 7887 (d) 7846

63. 3, 28, 4, 65, 5, 126, 6, ……….?
(a) 215 (b) 216 (c) 217 (d) 218

64. 8, 11,15, 22, 33, 51, ……, 127, 203
(a) 80 (b) 53 (c) 58 (d) 59

65. How many two digit numbers satisfy the property ‘‘The unit digit is the square of the ten’s digit?
(a)1 (b)2 (c)3 (d)4

66. Two runers, Gopal and John running round a circular track complete one round each in 7 minutes and 14 minutes respectively. They start at the same time. During the first 30 minutes how many times Gopal crossed John on the trade?
(a)4 (b)3 (c)2 (d)1

67. Arun and Varun are brothers. Bindhu is Varun’s mother. Kalyani is Bindhus mother. Devaki is mother of Kalyani.
Arun is related to Devaki as:
(a)Grandson (b)Cousin (c)Great Grandson (d) Nephew

68. Manju is ranked 14th from the top and 27th from the bottom among those who passed an examination.Six girls did not participate in the examination and five failed. How many students are in the examination and five failed. How many students are in the class?
(a) 50 (b) 51 (c) 52 (d) 53

69. In a school there are five teachers.
A and B were teaching English and History
C and B were teaching English and Geography.
D and A were teaching History and Hindi
E and B were teaching History and French
The teacher who was teaching maximum number of subject
(a)A (b)B (c)C (d)D

70. Five times an unknown number is 5 less than 50.The unknown number
(a)10 (b)11 (c)9 (d)5

71. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 pm
(a)90m (b)1200 (c)150 0 (d)2400

72. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30
minutes for the vessel to befull, then the vessel will be fourth full in:
(a)20 minutes (b)25 minutes (c)7 minutes 30 seconds
(d)10 minutes

73. If 10 cats can kill 10 rats 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats?
(a)1 minute (b)10 minutes (c)100 minutes (d)10000 minutes

74. The correct arrangement of the following words according to dictionary?
1 PROTEIN 2. PROBLEM 3. PROVERB 4. PROPERTY
(a)(2), (1), (4), (3) (b)(1), (2), (3), (4) (c)(3), (4), (2) (1) (d)(2), (4), (1) (3)

75. Ice: Water : : Water : …………?
(a) Gold (b)Thirst (c)Steam (d)Air

76. The one item that does not belong to the group; Motor car, Train, Plane,Lorry, Scooter
(a)Train (b)Plane (c)Scooter (d)Motorcar

Direction (For Qns. 77 to 79) the one which is exactly same as the one given on the top

77. V. NEELAKANTAPILLAI
TC. 26/502, KIZHAKE PUTHENVEEDU,
KARAKULAM
(a) V.NEELAKANTAPILLAI (b)V. NEELAKANTAPILLAI
TC.26/502, KIZHAKEPUTHENVEDUTC 26/512, KIZHAKEPUTHENVEEDU
KARAKULAM KARAKULAM
(c) V.NEELAKANTAPILLAI (d)V.NEELAKANTAPILLAI
TC.26/512,KIZHAKEPUTHENVEEDUT.C.26/502,KIZHEPUTHENVEEDU
KARAKULAM KARAKULAM

78. SUPERINTENDENT
XXIX 56122 (a) SUPERINTENTENT
XXIX 56122 (b)SUPERINDENDENT
XXIX 56122 (c) SUPERINTENDENT
XXXI 56122 (d)SUPERINTENDENT
XXIX 56122

79. 698766453774
(a) 6987564537774 (b)6987664537744
(c) 69876645377774 (d)6987664537774

80. At present satheesh is half his father’s age. After 20 years his father’s age will be one and a half times Sattheesh’s
age. What is his father’s age now?
(a) 40 (b) 20 (c) 26 (d) 30

81. A green leaf placed in a dark room is illuminated by red light. The leaf will appear as
(a)Green (b)Red (c)Yellow (d)Black
82. Dialysis is the treatment given to a patient suffering from
(a)Liver problem (b)Heart problem
(c)Kidney problem (d) Lungs problem

83. Indians decided to boycott the Simon Commission appointed to look into the working of the reforms introduced
under the act of 1999 because.
(a)It is intended to provide communal representation to the untouchables
(b)It denied the congress the right to nominate a Muslim as representative on the commission
(c)It did not include any Indian as its member
(d)It accorded greater representation to the Muslims than their numerical strength in Muslim minority areas.

84. The particular date on which is a constitutional right but not a fundamental right
(a)Right to freedom of religion (b)Right against exploitation
(c)Cultural and Educational Right (d)Right to property

85. The Right in India which is a constitutional right but not a fundamental right
(a)Right to freedom of religion (b)Right against exploitation
(c)Cultural and Educational Right (d)Right to property

86. Sodium chloried is the chemical name of
(a)Washing soda (b)Commonsalt
(c)Baking Powder (d)Bleaching powder

87. The planet which intersects the orbit of Neptune
(a)Mercury (b)Pluto (c)Earth (d)Uranus

88. The country which is called as the country of white elephants
(a)Kuwait (b)Thailand (c)Earth (d)Uranus

89. The Vice President of India is elected by
(a)Members of Rajya Sabha (b)Members of Lok Sabha
(c)The Union Cabinet
(d)Members of both houses of Parliament

90. Classical dance form Kathkali comes from the state of
(a)Kerala (b)Tamil Nadu (c)Andhra Pradesh (d) Karnataka

91. The first woman who received Bharat Ratna
(a)M.S. Subbulakshmi (b)Indira Gandhi
(c)Mother Teresa (d)Vijayalakshmi Pandit

92. ‘Discovery of India’ written by
(a)M.K. Gandhi (b)R.K. Narayan
(c)Jawaharlal Nehru (d)Maulana Abdul Khalam Azad

93. Vinegar is chemically known as
(a)Methanoic acid (b)Ethanaoic acid (c)Propanoic acid(d)Butanoic acid

94. One among the following congress leaders was called the ‘grand old man of India’ He is
(a)Dadabhai Naorogi (b)Balagangadar Tilak
(c)Madan Mohan Malavya (d)Mahatma Gandhi

95. A man whose blood group is not known meets with a serious accident and needs blood transfusion immediately.
One of the following blood groups mentioned below and readily available in the hospital will be safe for transfusion.
That is
(a)O, Rh – (b)O,Rh + (c)AB, Rh – (d)AB, Rh +

96. The state in India which is the largest producer of coffee
(a)Kerala (b)Karnataka (c)Assam (d) Andhra Pradesh

97. The book written by Jayadeva.
(a)Atma Bodha (b)Budha Charitham
(c)Geeta Govindham (d)Rajtarangam

98. Cloudy nights are warmer as compared to clear cloudness nights because clouds.
(a)Prevent cold waves from the sky from descending on earth
(b)reflect back the heat given off by earth
(c)Produce heat from the atmosphere and sent it back towards the earth
(d)Absorbs heat and radiate it towards the earth

99. The number of districts in Kerala
(a) 12 (b) 13 (c) 14 (d) 15

100. The religious movement started by emperor Akbar in the late 16th century?
(a)Din-i-Ilahi (b)Jauhar (c)Jizya (d)Kharaj


Answers Key
1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (b)
7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (b) 11. (c) 12. (b)
13. (c) 14. (b) 15. (b) 16. (a) 17. (b) 18. (d)
19. (a) 20. (b) 21. (c) 22. (b) 23. (d) 24. (b)
25. (a) 26. (c) 27. (d) 28. (a) 29. (a) 30. Answer is K. G. Balakrishnan
31. (c) 32. Answer is Ban Ki-moon 33. (b) 34. (c) 35. (c) 36. (c)
37. (d) 38. (c) 39. (d) 40. (c) 41. (a) 42. (d)
43. (b) 44. (c) 45. (a) 46. (c) 47. (b) 48. (c)
49. (d) 50. (b) 51. (a) 52. (a) 53. (b) 54. (a)
55. (b) 56. (c) 57. (a) 58. (c) 59. (a) 60. (c)
61. (d) 62. (b) 63. (c) 64. (a) 65. (c) 66. (a)
67. (c) 68. (b) 69. (b) 70. (c) 71. (b) 72. (a)
73. (b) 74. (d) 75. (c) 76. (b) 77. (c) 78. (d)
79. (d) 80. (a) 81. (d) 82. (c) 83. (c) 84. (c)
85. (d) 86. (b) 87. (b) 88. (b) 89. (d) 90. (a)
91. (b) 92. (c) 93. (b) 94. (a) 95. (a) 96. (b)
97. (c) 98. (b) 99. (c) 100. (a

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...