Search This Blog

Thursday, 4 July 2013

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Exam. 2013 Solved Paper

                 SSC SOLVED QUESTION PAPERS


SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Exam. 2013 Solved Paper

General Awareness 

 Exam Held on 21-4-2013

1. Which one of the following is responsible for the working of Newton's colour disc experiment ?
(A) Formation of pure spectra 

(B) Formation of impure spectra
(C) Persistence of vision

(D) Principle of complementary colour
Ans : (C)

2. The dimension MLT-2 corresponds to–
(A) force 

(B) work done
(C) acceleration

(D) velocity
Ans : (A)

3. Who is the founder of quantum theory of radiation ?
(A) Einstein (B) Bohr
(C) Plank 

(D) S. N. Bose
Ans : (C)

4. Fiber optics cable used in communication, works on the principle of–
(A) regular reflection of light 

(B) diffuse reflection of light
(C) reflection of light 

(D) total internal reflection of light
Ans : (D)

5. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering ?
(A) EOVAC 

(B) ONIVAC
(C) ENIAC 

(D) EDSAC
Ans : (C)

6. Which among the following standard protocols is the most widely used by the Internet?
(A) HTTP 

(B) TCP/IP
(C) SMTP 

(D) SLIP
Ans : (A)

7. The outer skin most of the crustaceans are made up of a carbohydrate. This carbohydrate is–
(A) cellulose 

(B) galactose
(C) chitin 

(D) starch
Ans : (C)

8. Rutherford's scattering experiment proved the presence of–
(A) atoms in all matter

(B) electrons in atoms
(C) neutrons in atoms 

(D) nucleus in atoms
Ans : (D)

9. When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy state, they emit light, which we can observe in–
(A) Raman spectra 

(B) Absorption spectra
(C) Emission spectra 

(D) Fluorescence
Ans : (C)

10. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of–
(A) Thyroxine 

(B) Testosterone
(C) Estradiol 

(D) Estrol
Ans : (B)


11. The concept of 'Green House Gases' was postulated by–
(A) Joseph Furier 
(B) Abdul Kalam
(C) M. S. Swaminathan 

(D) Richael Carlson
Ans : (A)

12. 'Bhopal gas tragedy' 1984 is related to–
(A) Aluminium Phosphide 

(B) Methyl bromide
(C) Methyl isocyanate 

(D) Carbon dioxide
Ans : (C)

13. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of–
(A) Coughing

(B) Sneezing
(C) A and B 

(D) Urination
Ans : (C)

14. Sarus crane is the state bird of–
(A) Rajasthan 

(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh 

(D) West Bengal
Ans : (B)

15. The Tongario volcano erupted on November 21, 2012 is in–
(A) Australia 

(B) Indonesia
(C) Papua New Guinea

(D) New Zealand
Ans : (D)


Download full solved paper of SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Exam


DOWNLOAD

































No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...