Search This Blog

Loading...

Wednesday, 16 January 2013

Expected Questions Based on Indian Polity



Indian Polity Questions for IBPS,SSC,PSC,UPSC Exams
 

1.The Constitution of India was adopted on;
   (a)January 26,1950      (b)November 26,1949
   (c)August 15,1947       (d)August 15,1950
Ans :-B

2.Who was India's constitutional advisor;
   (a)B L Mitter   (b)K M Munshi
   (c)A K Iyer      (d)B N Rao
Ans :-D

3.The Panchayat Raj was introduced in;
   (a)1955          (b)1959
   (c)1968          (d)1994
Ans :-B

4.Which Article deals with Budget;
   (a)112            (b)114
   (c)116            (d)118
Ans :-A

5.The state having no Panchayat Raj system is;
  (a)Sikkim        (b)Manipur
  (c)Mizoram      (d)Nagaland
Ans :-D

6.India has ............. officially recognized languages;
  (a)20               (b)21
  (c)22               (d)24
Ans :-C

7.The High court having most number of benches is;
  (a)Guwahatti    (b)Bhopal
  (c)Kolkata       (d)Mumbai
Ans :-A

8.Article 51A deals with;
  (a)Official Languages    (b)Legal Rights
  (c)Fundamental Duties (d)Finance Commission
Ans :-C

9.Who was the first Indian President to die in harness;
  (a)S Radhakrishnan      (b)V V Giri
  (c)Zakir Hussain           (d)Rajendra Prasad
Ans :-C

10.The gap between two sessions of the parliament must not exceed;
  (a)1 Year         (b)6 months
  (c)4 months     (d)6 weeks
Ans :-B

11.Which part of the constitution deals with citizenship?
  (a) 1    (b)2
  (c)3     (d)4
Ans :-B

12.Which part of the constitution deals with Grama Panchayats?
  (a)V11             (b)V111
  (c)1X               (d)1XA
Ans :-C

13.The power to issue writs rests with
  (a)Supreme Court                     (b)High Court
  (c)Human Rights Commission   (d)A & B
Ans :-D

14.The total number of fundamental duties in the constitution are
  (a)8     (b)9
  (c)10   (d)11
Ans :-D

15.The retirement age of the Supreme Court judge is
  (a)60   (b)62
  (c)63   (d)65
Ans :-D

16.The monthly salary of the Governor
  (a)1.25 lakh     (b)1 lakh
  (c)1.10 lakh     (d)90 Thousand
Ans :-C

17.Who presides the Joint sitting of the parliament
  (a)Speaker of Loksabha            (b)Chairman of Rajyasabha
  (c)President                             (d)Primeminister
Ans :-A

18.Part XV of the constitution deals with
  (a)Elections     (b)Tribal areas
  (c)Tribunals     (d)Languages
Ans :-A

19.The total number of fundamental rights in the constitution are
  (a)7     (b)6
  (c)8     (d)5
Ans :-B

20.What is often called as ' the Identity Card ' of the constitution?
  (a)Fundamental Rights             (b)Directive Principles
  (c)Preamble                             (d)Fundamental Duties
Ans :-C
  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...