Search This Blog

Saturday, 28 May 2016

Social Welfare Schemes PSC Repeated Question And Answers

Social Welfare Schemes PSC Repeated Question And Answers 


1. In which year the Government 1 of Kerala launched Kudumbashree?  
Ans: 1998 May 17

2. Which Prime Minister of India Inaugurated the Kudumbashree project at Malappuram?
Ans: Atal Bihari Vajpayee

3. What is the ultimate goal of the Kudumbashree Programme?
Ans: Eradication of poverty

4. Which is the largest women empowering project in India?
Ans: Kudumbashree

5. The Kudumbashree project aimed to wipe out the absolute poverty in the State within _____ years?
Ans: 10 years

6. Which are the three critical components of the Kudumbashree project? 
Ans: Micro credit, Entrepreneurship  & Empowerment

7. Which empowerment project was formally registered as the 'State Poverty Eradication Mission (SPEM)'?
Ans: Kudumbashree

8. Who is the chairman of the governing body of Kudumbashree?
Ans: State Minister of LSG

9. Which are the grassroots of Kudumbashree project?
Ans: Neighbourhood Goups (NHGs)

10. Which is the ward level organ of the Kudumbasbree?
Ans: Area Development Society (ADS)


11. Which is the Grams Panchayat level organ of the Kudumbashree?  
Ans: Community Development Society (CDS)

12. What is the name of Kudumbashree's destitute identification & rehabilitation project?
Ans: Ashraya

13. What is the name of entrepreneur groups formed under Kudumbashree for the municipal solid waste management?  
Ans: Thelima

14. What is the name of the Children's Neighbourhood Groups?  
Ans: Balasabhas

15. Which is the portal launched exclusively for women to participate in active discussions on various issues related to them?
Ans: SreeSakthi Portal

16. Which is the 24 hours working Gender Help Desk of Kudumbashree? 
Ans: SNEHITHA

17. Which financial institution is actively supporting the Kudumbashree project?
Ans: NABARD

18. The Ministry of Rural Development launched the National Rural Livelihoods Mission (NRLM) in which year?
Ans: June 2011

19. What is the flagship name of the National Rural Livelihoods Mission? 
Ans: Aajeevika

20. Which is the main funding agency of the NRLM?
Ans: The World Bank

21. Which social welfare project aims at harnessing the innate capabilities of the poor & complements them with capacities to participate in the growing economy of the country?
Ans: NRLM

22. Which programme is the restructured version of the Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)?
Ans: NRLM

23. Universal social mobilization, financial inclusion & livelihoods enhancement are the three major pillars of _____?
Ans: NRLM

24. Which Prime Minister of India launched the National Rural Health Mission (NRHM) in April 2005?
Ans: Mamnohan Singh

25. What is the full form of the cornminty health volunteers ASHA?  
Ans: Accredited Social Health Activists

26. Who is the Chairman of the Mission Steering Group of NRHM?
Ans: Union Minister of Health & Family Welfare

27. In which financial year was the Pradhan Manthri Adharsh Gram Yojana (PMAGY) launched?
Ans: 2009-10

28. In which year was the National Food for Work Programme (NFFWP) launched? 
Ans: 14 November 2004

29. Which programme was started by the Govt. of India with the objective of providing economic security to the rural women & to encourage the saving habit among them?
Ans: Mahila Samridhi Yojana (MSY)

30. In which year was the MSY project launched?
Ans: 2 October 1993

31. Under MSY programme, the rural woman of ______ years of above age can open their savings, account in the rural post office?
Ans: 18 Years

32. The Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana (RGGVY) was launched in _____?
Ans: April 2005

33. Bharat Nirman is a time bound business plan for action in _____?  
Ans: Rural Infrastructure

34. Which among the followings are; the objectives of BalikaE. Samridhi Yojana?
(i) Change negative family & community attitudes towards the girl child
(ii) Improve enrolment & retention of girl children in schools
(iii) To raise the age at marriage of girls  
(iv) To assist the girl to undertake income generating activities
Ans: All the above

35. The Government of India launched the Balika Samridlul Yojana in which year?
Ans: 15 August 1997 

36. Which Ministry has launched the health insurance scheme for BPL families namely Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)?
Ans: Ministry of Labour &II Employment  

37. Who pays the premium of the RSBY?
Ans: The Government

38. The Raslitilya Swasthya Bima Yojana provides cover for hospitalization expenses up to _____?
Ans: Rs.30,000/-

39. Rashtriya Swasthya Bima Yojana started rolling from ______?
Ans: 1 Apri1 2008

40. In which year was the Mid-day Meals programme implemented?
Ans: 2004

41. In the Mid-day Meals programme, who fully borne the cost of food grains?
Ans: Government of India

42. Which is the massive city modernisation scheme?
Ans: JnNURM (Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission)

43. What are the main objectives of the JnNURM scheme?
Ans: Improve the quality of life & infrastructure in the cities

44. In which year was the JnNURM officially inaugurated?
Ans: 3 December 2005

45. Which scheme aims at the 'urban slum dwellers living below the poverty line who do I not possess adequate shelter?
Ans: VAMBAY (Valmiki  Ambedkar Awas Yojana)

46. Where was the VAMBAY formally launched on 2nd December 2001? Ans: Hyderabad

47. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger free India?
Ans: Antyodaya Anna Yojana (AAY)

48. In which year was the Antyodaya Anna Yojana launched?
Ans: 25th December 2000

49. Name the central scheme which aims to provide self employment to learned jobless youth & women?
Ans: Prime Minister Rozgar Yojana (PMRY)

50. In which year was the PMRY scheme launched?
Ans: 2nd October 1993 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...