Search This Blog

Wednesday, 9 September 2015

Kerala PSC Sub Inspector of Police [SI], Excise Inspector Exam Expected General Knowledge 2015

Kerala PSC Sub Inspector of Police [SI], Excise Inspector Exam Expected General Knowledge 2015 

1. Which of the following represents 'I' in the abbreviation IRDP?
A) Integrated 
B) Indian
C) Insurance 
D) Internal


Ans:-A

2..How many Schedules are contained in the Constitution of India?
A. 22 Schedules
B. 20 Schedules
C. 12 Schedules
D. 25 Schedule

Ans:-C

3.Where is the headquarter of NABARD________
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Ahmedabad

Ans:-B

4.Henry Dunant is the founder of -------------
A] Amnesty International
B] Greenpeace
C] Scounts and Guides
D] Red Corss

Ans:-D

5.Shanti Swarup Bhatnagar award is given for excellence in the field of__________
A. Mathematics
B. eminent coaches of any particular sport
C. for Science & Technology
D. Architecture

Ans:-B

6.Who coined the term 'Hindu rate of growth' for Indian economy
A) A.K.Sen 
B) Kirit S.Parikh
C) Raj Krishna 
D) Montek Singh Ahluwalia

Ans:-B

7.As mandated by the ...... of the constitution, the government has constituted the 14th Finance commission:
a) Article 180
b) Article 280
c) Article 380
d) Article 480
Ans:-B

8.On the banks of which river the famous city of Kolkata situated?
 A:-Indus 
 B:-Hughly
 C:-Brahmaputhra 
 D:-Periyar

Ans:-B

9.The length of Indian coastline is?
 A:-5000 km 
 B:-5500 km 
 C:-7516.6 km 
 D:-5800 km

Ans:-C

10.Name the longest peninsular river of India? 
 A:-Godavari
 B:-Kaveri 
 C:-Tapthi 
 D:-Narmada
Ans:-A

11.Bhagat Singh was sentenced to death in which case? 
 A:-Kakori case 
 B:-Chauri-Chaura Case 
 C:-Assembly Bomb Case 
 D:-Lahore Conspiracy Case 
Ans:-D

12.Owner of Swadeshabhimani edited by K Ramakrishna Pillai? 
 A:-C V Kunjiraman 
 B:-K kelappan Home 
C:-Dr.Palpu 
 D:-Vakkom Abdul Khadir Maulavi

Ans:-D

13.:-When was the historic temple Entry Proclomation made? 
 A:-Nov 12,1936
 B:-April 12,1936 
 C:-March 12,1936 
 D:-June 12,1936

Ans:-A

14.-Which actress of Harry Potter Movie series was appointed as the Good will Ambassador for UN Women?
 A:-Juliya Roberts
 B:-Emma Watson 
 C:-Jennifer Lopez 
 D:-Kait Winslet

Ans:-B

15.World population Day was observed on: 
 A:-June 11 
 B:-July 11 
 C:-August 11 
 D:-March 11

Ans:-B



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...