Search This Blog

Loading...

Thursday, 10 September 2015

Information Technology [IT] Questions And Answers For Sub Inspector of Police [SI] ,Excise Inspector Examination 2015

Information Technology  Questions and For Kerala PSC Examination

Information Technology [IT] Questions And Answers For Sub Inspector of Police [SI] ,Excise Inspector Examination 2015

1. UNIVAC is

a. Universal Automatic Computer
b. Universal Array Computer
c. Unique Automatic Computer
d. Unvalued Automatic Computer

Ans:-A

2. CD-ROM stands for

a. Compactable Read Only Memory
b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory
d. Compact Disk Read Only Memory

Ans:- C

3. ALU is

a. Arithmetic Logic Unit
b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit
d. None of above

Ans:-A

4. VGA is

a. Video Graphics Array
b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array
d. Video Graphics Adapter

Ans:-A

5. IBM 1401 is

a. First Generation Computer
b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer
d. Fourth Generation Computer
Ans:-B

6. MSI stands for

a. Medium Scale Integrated Circuits
b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit
d. Medium System Intelligent Circuit

Ans:-A

7. The capacity of 3.5 inch floppy disk is

a. 1.40 MB
b. 1.44 GB
c. 1.40 GB
d. 1.44 MB
Ans:-D

8. The first computer introduced in Nepal was

a. IBM 1400
b. IBM 1401
c. IBM 1402
d. IBM1402

Ans:-B

9. WAN stands for

a. Wap Area Network
b. Wide Area Network
c. Wide Array Net
d. Wireless Area Network
Ans:-B

10. MICR stands for

a. Magnetic Ink Character Reader
b. Magnetic Ink Code Reader
c. Magnetic Ink Cases Reader
d. None


Ans:-A

11.EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Ans:-A

12. BCD is
a. Binary Coded Decimal
b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit
d. Bit Coded Digit

Ans:-B

13. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information 

Ans:-C

14. Which of the following is first generation of computer
a. EDSAC
b. IBM-1401
c. CDC-1604
d. ICL-2900

Ans:-A

15. Chief component of first generation computer was
a. Transistors
b. Vacuum Tubes and Valves
c. Integrated Circuits
d. None of above

Ans:-B

16. FORTRAN is
a. File Translation
b. Format Translation
c. Formula Translation
d. Floppy Translation

Ans:-B

17. EEPROM stand for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above

Ans:-A

18. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955
b. 1956 to 1965
c. 1965 to 1970
d. 1970 to 1990

Ans:-B

19. The computer size was very large in 
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation

Ans:-A

20. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation

Ans:-D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...