Search This Blog

Tuesday, 3 February 2015

PHARMACIST GRADE 2 (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 31-01-2015

KERALA PSC PHARMACIST GRADE 2 (HEALTH SERVICES) SOLVED QUESTION PAPER 31-01-2015

Question1:-Who was the Founder of 'Araya Samaj'.
 A:-Poykayil Sree Kumara Guru Deva
 B:-Bhrahmananda Siva Yogi
 C:-K.P. Karuppan
 D:-Rajaram Mohan Roy
 Correct Answer:- Option-C

Question2:-Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
 A:-Warren Hasting
 B:-Sardar Vallabhai Patel
 C:-Maulana Abdul Kalam Azad
 D:-Lord Rippon
 Correct Answer:- Option-B

Question3:-Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits ?
 A:-Chota Nagpur Plateau
 B:-Southern Region
 C:-Himalayan Region
 D:-Thar Desert
 Correct Answer:- Option-A

Question4:-'Stride toward Freedom' is autobiography of
 A:-Nelson Mandela
 B:-Khama N Kruma
 C:-Martin Luther King Jr.
 D:-Aung Sang Suki
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-Longest Rail Bridge in India
 A:-Ganga Rail Bridge
 B:-Jubily Railway Bridge
 C:-Nehru Setu Bridge
 D:-Vembanad Rail Bridge
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-The disputed 'Babli Project' is situated across the river _____
 A:-Krishna
 B:-Godavari
 C:-Narmada
 D:-Thapthi
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-Which city in India is called as 'Zero mile centre of India' ?
 A:-Chennai
 B:-Kulu
 C:-Shimla
 D:-Nagpur
 Correct Answer:- Option-D

Question8:-' Boko Haram ' is a terrorist organization in ____
 A:-Nigeria
 B:-Tunishia
 C:-Iraq
 D:-Egypth
 Correct Answer:- Option-A

Question9:-70% of the Rainfall in Kerala is from 'Kalavarsham'.It is
 A:-North East Monsoon
 B:-East Asian Monsoon
 C:-South East Monsoon
 D:-South West Monsoon
 Correct Answer:- Option-D

Question10:-' Gate Way of India ' build in 1911 in commemoration of the visit of ____
 A:-King Henry I and Metilda of Scotland
 B:-King George IV and Maria Fitzherbert
 C:-King William IV and Saxe Meninger
 D:-King George V and Queen Mary
 Correct Answer:- Option-D



Question11:-Who implemented 'Misra Bhojana Programme'(dining along with the lower castes) to fight against the evils of caste system in kerala ?
 A:-K. Ayyappan
 B:-K. Kelappan
 C:-Mannathu Padmanabhan
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-A
Question12:-Who is known as the father of the political movement in Travancore ?
 A:-K.P Achutha Menon
 B:-C. Kunjirama Menon
 C:-Mannath Krishnan Nair
 D:-G.P. Pillai
 Correct Answer:- Option-D
Question13:-' Pritzker Prize ' is considered as the highest honour in the field of ___
 A:-Journalism
 B:-Inter religious co-operation
 C:-Architecture
 D:-Multi-lingual Education
 Correct Answer:- Option-C
Question14:-Which Indian state has the lowest population density ?
 A:-Missoram
 B:-Arunanchal Pradesh
 C:-Sikkim
 D:-Kerala
 Correct Answer:- Option-B
Question15:-Which global organisation is behind the 'Earth Hour' observed on every march ?
 A:-Amnesty International
 B:-World Wild Fund for Nature
 C:-Greenpeace
 D:-UNEP
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-The 2017 FIFA Cofederation Cup Football will be held in ____
 A:-Qatar
 B:-Newzeland
 C:-Russia
 D:-China
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-Who founded an order entitled the 'Prathyksha Raksha Daiva Sabha' ?
 A:-Sree Kumara Guru Deva
 B:-Kandathil Varghese Mappila
 C:-Blessed Kuriakose Elias Chavara
 D:-Vagbhadanandan
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-'Reddimer mishap' in Pallana river is associated with
 A:-Vallathol
 B:-Ulloor
 C:-Kumaranasan
 D:-Poonthanam
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-Present State Election Commissioner of Kerala
 A:-Nalini Netto
 B:-K. Sasidharan Nair
 C:-K.M Chandrashekhar
 D:-K.P Dhandapani
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Name the world's thinnest and strongest nano material.
 A:-Graphene
 B:-Titanium Nanorods
 C:-Iron Nanofoils
 D:-Copper Nanowires
 Correct Answer:- Option-A
Question21:-In tablet manufacturing, TALC is used as
 A:-Diluent
 B:-Granulating agent
 C:-Glidant
 D:-Disintegrating agent
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-SCHICK TEST is done to
 A:-Detect the degree of immunity against Diphtheria.
 B:-Detect the degree of immunity against Tuberculosis
 C:-Detect the degree of immunity against Typhoid
 D:-identify the presence of Ketone bodies in urine
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
 A:-Preservatives
 B:-Plasticizer
 C:-Polishing agent
 D:-Sweetening agent
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-Principle of Size Reduction in Ball Mill is
 A:-Compression
 B:-Impact
 C:-Attrition
 D:-Combination of Impact and Attrition
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-Eugenia caryophyllus is the botanical name of
 A:-Clove
 B:-Eucalyptus
 C:-Coriander
 D:-Cardamom
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
 A:-Director General, Health Services
 B:-Drugs Controller of India
 C:-Director, Central Drugs Laboratory
 D:-Health Secretary, Govt. of India
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
 A:-Barium Sulphate reagent
 B:-Diphenyl thiocarbazone
 C:-Thioglycollic acid
 D:-Mercuric Chloride
 Correct Answer:- Option-C
Question28:-In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
 A:-Cracking
 B:-Creaming
 C:-Mottling
 D:-Phase inversion
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
 A:-Pharmacy Act 1948
 B:-Drugs and Cosmetics Act 1945
 C:-Drugs Inspector Act 1940
 D:-Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985
 Correct Answer:- Option-B
Question30:-Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
 A:-Nux-vomica
 B:-Digitalis
 C:-Datura
 D:-Cinchona
 Correct Answer:- Option-A
Question31:-An example for an anthracene glycoside
 A:-Purpurea glycoside
 B:-Diosgenin
 C:-Cantharidin
 D:-Sennoside
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
 A:-100% w/v of Hydrogen peroxide
 B:-25% w/v of Hydrogen Peroxide
 C:-6% w/v of Hydrogen Peroxide
 D:-27% w/v of Hydrogen Peroxide
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-The agent used as a radio-opaque contrast medium:
 A:-Radioactive Sodium Iodide
 B:-Colloidal Gold Injection
 C:-Barium Sulphate
 D:-Sodium Iodo hippurate
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes
 A:-Haemolysis
 B:-Shrinkage of blood cells
 C:-Sclerosis of veins
 D:-No characteristic change
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-Sodium lauryl Sulphate is
 A:-Cationic surface active agents
 B:-Ampholytic surface active agents
 C:-Nonionic surface active agents
 D:-Anionic surface active agents
 Correct Answer:- Option-D
Question36:-A toxoid vaccine is:
 A:-Killed bacterial suspension
 B:-Live bacterial suspension
 C:-Live viral Vaccine
 D:-Toxins that have been incubated with formalin
 Correct Answer:- Option-D
Question37:-0.1gms contains:
 A:-1000 mg
 B:-100 mg
 C:-10 mg
 D:-1 mg
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-Volume of 95% alcohol required to prepare 500 ml of 20% alcohol is:
 A:-80 ml
 B:-50 ml
 C:-105 ml
 D:-150 ml
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-Which among the following is a blood coagulation factor:
 A:-Sodium
 B:-Calcium
 C:-Potassium
 D:-Manganese
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:
 A:-Testosterone
 B:-Phenobarbitone
 C:-Tolbutamide
 D:-Theophylline
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
 A:-Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
 B:-Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
 C:-Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
 D:-Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae
 Correct Answer:- Option-A
Question42:-The toxic protein present in castor oil is
 A:-Ricinoleic acid
 B:-Ricin
 C:-Isoricinoleic acid
 D:-Linoleic acid
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Calamine IP is
 A:-Aluminium silicate with ferric oxide
 B:-Magnesium silicate with ferric oxide
 C:-Calcium oxide with ferric oxide
 D:-Zinc oxde with ferric oxide
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
 A:-Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
 B:-pH of the solution is between 4.5 & 7.0
 C:-Contains added antimicrobial agents or preservatives
 D:-Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
 A:-Propylene glycol
 B:-Procaine hydrochloride
 C:-Propyl hydroxy benzoate
 D:-Sodium hydrogen carbonate
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Cotrimoxazole tablet contains:
 A:-5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
 B:-5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
 C:-5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprim
 D:-5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
 Correct Answer:- Option-B
Question47:-Which among the following is used as a diuretic:
 A:-Tribulus terrestris
 B:-Claviceps purpurea
 C:-Cyamopsis tetragonolobus
 D:-Commiphora molmol
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-Potassium permanganate is an example for:
 A:-acidifying agent
 B:-alkalising agent
 C:-reducing agent
 D:-oxidising agent
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-Lugols Solution is:
 A:-2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
 B:-10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potassium iodide in water
 C:-5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water
 D:-2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodium iodide in water
 Correct Answer:- Option-C
Question50:-Ammonium Chloride is used as:
 A:-Alkalising agent
 B:-Astringent
 C:-Expectorant
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-An antidote which can be used in cyanide poisoning:
 A:-Sodium bicarbonate
 B:-Sodium nitrite
 C:-Dimercaprol
 D:-Sodium bi sulphite
 Correct Answer:- Option-B
Question52:-Colloidal dispersion of liquids or solids in gases are:
 A:-Aerosols
 B:-Emulsion
 C:-Creams
 D:-Suspensions
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-An example for a drug with anti-hypertensive action
 A:-Rhubarb
 B:-Vasaka
 C:-Liquorice
 D:-Rauwolfia
 Correct Answer:- Option-D
Question54:-Restricted licences in Forms 20-A and 21-A are issued for:
 A:-Narcotic and Psychotropic substances
 B:-Pethidine and related drugs
 C:-wholesale dealing of drugs which does not require the supervision of a registered pharmacist
 D:-drugs specified in Schedule X
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-The Schedule in Drugs and Cosmetics Act which specifies that drugs shall not be sold by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner:
 A:-Schedule K
 B:-Schedule G
 C:-Schedule J
 D:-Schedule H
 Correct Answer:- Option-D
Question56:-As per Drugs and Cosmetics Act 1945, the term "Drugstore" refers to
 A:-Licenses where the service of registered pharmacist is employed but donot maintain a pharmacy
 B:-Licenses who employ the service of registered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
 C:-Licenses where drugs are temporarily stored
 D:-Licenses where service of a qualified person is not required
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-Which among the following is a prodrug:
 A:-Levodopa
 B:-Indomethacin
 C:-Paracetamol
 D:-Diphenhydramine
 Correct Answer:- Option-A
Question58:-Leucovorin rescue is given to reduce the toxic effects of
 A:-Methotrexate
 B:-Cyclophosphamide
 C:-Melphalan
 D:-Chlorambucil
 Correct Answer:- Option-A
59:-The antibiotic that acts by inhibiting bacterial protein synthesis by binding to the 30s ribosomal subunits:
 A:-Chloramphenicol
 B:-Doxycyclin
 C:-Azithromycin
 D:-Vancomycin
 Correct Answer:- Option-B
Question60:-Diethyl carbamazine is the drug of choice in the treatment of:
 A:-Epilepsy
 B:-Filarial infection
 C:-Hookworm infestation
 D:-Malaria
 Correct Answer:- Option-B
Question61:-Organophosphorous poisoning is treated with
 A:-Acetylcholine
 B:-Atropine
 C:-Pentazocine
 D:-Methacholine
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-Benzodiazepine receptor antagonist:
 A:-Flumazenil
 B:-Atropine
 C:-Pentazocine
 D:-Phentolamine
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-Diabetes insipidus is due to deficiency of :
 A:-Oxytocin
 B:-Insulin
 C:-Vasopressin
 D:-Aldosterone
 Correct Answer:- Option-C
Question64:-Epsom Salt is
 A:-Copper Sulphate
 B:-Magnesium Sulphate
 C:-Ferrous Sulphate
 D:-Calcium Sulphate
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-In combination antacids, Magnesium salts are added:
 A:-for immediate onset of action
 B:-to decrease the production of acid in GIT
 C:-to enhance taste and appearance
 D:-for laxative action
 Correct Answer:- Option-D
Question66:-Directly observed treatment, Short course (DOTS) refers to:
 A:-AIDS control strategy of Govt of India
 B:-Strategic action plan for Malarial control in India
 C:-Tuberculosis control strategy, recommended by WHO
 D:-part of National Filaria control program
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-An Adverse effect of Clozapine
 A:-Agranulocytosis
 B:-Nephrotoxicity
 C:-Hepatotoxicity
 D:-Respiratory depression
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-Antixerophthalmic vitamin is
 A:-Vitamin E
 B:-Vitamin D
 C:-Vitamin B
 D:-Vitamin A
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-Lanolin is
 A:-Beeswax
 B:-Woolfat
 C:-Paraffin wax
 D:-Borax
 Correct Answer:- Option-B
Question70:-Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:
 A:-2:2:1
 B:-4:2:1
 C:-3:2:1
 D:-1:1:2
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-Pyridoxine is
 A:-Vitamin B 1
 B:-Vitamin B 2
 C:-Vitamin B 6
 D:-Folic acid
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-The latin term "Oris" denotes
 A:-to mouth
 B:-Ever hour
 C:-when necessary
 D:-at bed time
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Carbonic anhydrase inhibitor
 A:-Ethacrynic acid
 B:-Chlorothiazide
 C:-Acetazolamide
 D:-Chlorothiazide
 Correct Answer:- Option-C
Question74:-Which one among the following has a phenanthrene nucleus:
 A:-Pentazocine
 B:-Trifluperazine
 C:-Promethazine
 D:-Morphine
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-2 Acetoxy benzoic acid is:
 A:-Paraben
 B:-Aspirin
 C:-PABA
 D:-Benzocaine
 Correct Answer:- Option-B
Question76:-An agent used to delay the renal excretion of penicillins
 A:-Protamine sulphate
 B:-Procaine
 C:-Propylene glycol
 D:-Probenecid
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-An antidote for warfarin toxicity/overdose
 A:-Protamine
 B:-Dimercaprol
 C:-Penicillamine
 D:-Vitamin K
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood
 A:-Anhydrous citric acid
 B:-Anhydrous benzoic acid
 C:-Anhydrous Tartaric acid
 D:-Ascorbic acid
 Correct Answer:- Option-A
Question79:-Valproic acid is used as an
 A:-Analgesic
 B:-Antiepileptic
 C:-Anti-inflammatory
 D:-Diuretic
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-All the following General anaesthetics are administered intravenously except:
 A:-Ketamine
 B:-Propofol
 C:-Halothane
 D:-Thiopentone Sodium
 Correct Answer:- Option-C
Question81:-Clavulanic acid is given along with amoxycillin to
 A:-decrease excretion
 B:-avoid first pass metabolism
 C:-prevent drug resistance
 D:-enhance oral absorption
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-Carbidopa is used for the treatment of parkinsonism because it
 A:-crosses blood brain barrier
 B:-decrease monoamine oxidase
 C:-inhibits L aminoacid decarboxylase
 D:-a COMT inhibitor
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-Aldosterone antagonist
 A:-Spironolactone
 B:-Amiloride
 C:-Mannitol
 D:-Acetazolamide
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-Antimalarial drug used in Rheumatoid arrthritis
 A:-Mepacrine
 B:-Chloroquine
 C:-Artemisine
 D:-Pamaquine
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Selenium Sulfide is used as
 A:-Antimalarial
 B:-Antileprotic
 C:-Antifungal
 D:-Antidandruff
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-The process of loosing water of crystallisation from a substance is
 A:-Exudation
 B:-Efflorescence
 C:-Delequescence
 D:-Diaphoretic
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-Plantago ovata is used as
 A:-Expectorant
 B:-Sweetening agent
 C:-Analgesic
 D:-Laxative
 Correct Answer:- Option-D
Question88:-Sucrose is a
 A:-Hexose
 B:-Monosaccharides
 C:-Disaccharides
 D:-Polysaccharides
 Correct Answer:- Option-C
Question89:-An antidiabetic plant drug:
 A:-Withania somnifera
 B:-Saraca indica
 C:-Urginea maritima
 D:-Gymnema sylvestre
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-A tropane alkaloid:
 A:-Atropine
 B:-Reserpine
 C:-Ergometrine
 D:-Diosgenin
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-Which one of the following is referred to as Good Cholesterol:
 A:-Triglycerides
 B:-High density Lipoproteins
 C:-Low density Lipoproteins
 D:-Chylomicrons
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-Which part of the plant "Opium poppy" is used for obtaining the active principles:
 A:-dried latex from stem
 B:-dried latex from capsules
 C:-dried latex from root
 D:-dried latex from shoots
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer
 A:-Rabeprazole
 B:-Ranitidine
 C:-Misoprostol
 D:-Sucralfate
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-An example for a drug that induces cytochrome P450:
 A:-Phenytoin
 B:-Omeprazole
 C:-Allopurinol
 D:-Chloramphenicol
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-Physostigmine is an example for
 A:-Adrenergic durg
 B:-Anticholinergic drug
 C:-Adrenergic blocking drug
 D:-Anticholinesterase
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid:
 A:-Mephenemic acid
 B:-Ibuprofen
 C:-Indomethacin
 D:-Diclofenac Sodium
 Correct Answer:- Option-A
Question97:-A hormone secreted by the anterior lobe of pituitary gland:
 A:-Mineralocorticoids
 B:-Gonadotropin releasing hormone
 C:-Growth hormone
 D:-Thyrotropin releasing hormone
 Correct Answer:- Option-C
Question98:-An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive
 A:-Tamoxifen
 B:-Norethindrone
 C:-Levonorgestrel
 D:-Gossypol
 Correct Answer:- Option-D
Question99:-An Angiotensin antagonist:
 A:-Captopril
 B:-Losartan
 C:-Verapamil
 D:-Nicorandil
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-Lovastatin is
 A:-Antifibrinolytic agent
 B:-H2 receptor antagonist
 C:-HMG Co-A reductase inhibitor
 D:-Lipoprotein lipase activator

 Correct Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...