Search This Blog

Wednesday, 16 April 2014

Kerala PSC LGS Examination Model Questions and Answers Part -7

Kerala PSC LGS Expexted Questions and answers

Basic Knowledge

1.Which is the richest award in children’s literature?
Answer:Astrid Lindgren Memorial Award (Sweden)

2.Who is credited with the invention of the modern two-man beach volleyball game?
Answer: Paul Johnson (USA)
 
3.What is the name of the scientific study of dreams?
Answer:Oneirology
 
4.What is the name of the mental disorder characterized by a breakdown in thinking and poor emotional responses?
 Answer:Schizophrenia
 
5.Which chemical is widely used in no radioactive treatment?
Answer:Potassium iodide
 
6.Which chemical is the most widely used drain cleaner in the world?
Answer:Sodium Hydroxide
 
7.Which chemical has the nickname of The White Caustic’?
 Answer:Sodium Hydroxide

8.The Dutch multinational company Akzo Nobel is active in the field of ……..?
Answer:Decorative panits

9.Which British statesman made the famous speech of ‘Nabob of Argot’s Debts in 1785, condemning the damage done unto Lndia by the East India Company?
Answer:Edmund Burke
 
10.Name the famous fictional character created by New York based pulp writer Johnston McCauley?
Answer: Zorro


11.Which animal’s scientific name is Vulpes Vulpes?
Answer:Red fox

12.What kind of animal is ‘Dingo’ found mainly in Australia?
Answer: Dog

13.The official residence of which country’s Governor General is known as Yarralumla’?
 Answer:Australia

14.Which celestial body’s geological periods are named as Pre-Noachian, Noachian, Hesperian and Amazonian periods?
 Answer:Mars

15.Which is the prominent type of cloud found in the atmosphere of Mars?
Answer:Cirrus Clouds

16.Which Hindi writer is referred to as the Great Scholar (Mahayanist)?
Answer:Rahul  Sankrityayan

17.Which vitamin acts as a strong antioxidant?
 Answer:Vitamin C

18.Which Sikh is also called ‘The Second Nanak’?
Answer:Guru Angad

19.Where is the famous Tipu Sultan Masjid Situated?
Answer:Kolkata

20.Across which river is the Ujjain dam in Maharashtra built?
Answer:Baima River

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...