Search This Blog

Loading...

Wednesday, 16 April 2014

Kerala PSC frequently Asked LGS Question and Answers Part -6

 Kerala PSC LGS Exam Expected Questions and Answers

1) The Viceroy who first visited Travancore
Ans  Lord Curcen

2) The Cholla ruler who conquered Male dives
Ans - Raja Raja Chola

3) Who has constructed the Kailasanadha temple of Kancheepuram
Ans -Narsimha Varman II

4) The Chola ruler who conquered Sri Lanka
Ans - Rajendra I

5) Who was the founder of Chola dynasty
Ans - Vijayalaya

6) Who has written Keralapazhama
Ans - Herman Gundart

7) Who has started the Shudhi Prasthan
Ans - Swami Dayananda Saraswathi

8) Who has given the name Kerala Simham to Pazhassiraja
Ans - Sardar K M Panicker

9) The year in which Gandhiji visited Kerala for first time
Ans - 19020

10) The Capital of Harsha
Ans - Kanauj




11) In which veda the Gayathri Mantra is included
Ans - Rigveda


12) The revolutionist who payed his life for formation of Andhra Pradesh
Ans - Potti Sreeramalu

13) The social philosopher of Kerala said as "no caste, no religion no god"
Ans - K Ayyappan

14) The Dutch official appointed as prime minister of Kochi after the death of Paliathachan
Ans - Hentic Rins
www.kpschelper.blogspot.in
15) The ruling official who demanded for free Thiruvithamkur
Ans - Sir CP Ramaswamy Ayyar

16) Kaladi ,the birth place of Sri Sankaracharya located at the shore of which river
Ans - Periyar

17) Which ruler was know as Vikramadithya
Ans - Chandraguptha II

18) The ruling period of Delhi Sulthanate was
Ans - 1206 - 1526 AD
www.kpschelper.blogspot.in 
19) The Mughal ruler who died by falling from the top library room of palace
Ans:Humayoon


20) Ajanda cave inscriptions are about
Ans - Jathaka Kadhakal

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...