Search This Blog

Loading...

Wednesday, 20 February 2013

Company/Corporation Assistant Water Authority ,LD Clerk Exam Coaching 2013

IBPS , SSC, PSC, EXAM SPECIAL MODEL QUESTIONS AND ANSWERS




1.Who bacame Governer general two times (1786-95,1805)?
a) Warrren Hasting
b)William benticks
c)Cornwallis
d)Hasting I

2.The First Anglo-Burmese war was fought during the peroid?
a)1820-22
b)1824-26
c)1828-30
d)1834-36

3.Who took the leadership of Brahma Samaj after the death of raja Ram Mohan Roy?
a)Dwarakanath Tagore
b)Keshav Chandra Sen
c)Devendranath Tagore
d)Ram Chandra Vidhya Vagish

4.The place that was selected by Gandhiji to break salt law:
a)New delhi
b)Dandi
c)Vedaranayum
d)Sabarmathi

5.The first Indian to join the ICS?
a)SN Bannerjee
b)Manmohan Gosh
c)S.P Sinha
d)Satyendranath tagore

6.The office of peshwa became insidependent during the regin of:
a)Shivaji
b)Sambhaji
c)Raja Ram
d)Sahu

7.Who edited 'The indian mirror'?
a)Gandhiji
b)manmohan Gosh
c)Robert Knight
d)jotia phule

8.Who was called 'jat Ulysses' or Plato of jat tribe?
a)Dileep singh
b)Churaman
c)Surajmal
d)Banda Bahadur

9.The treaty of mysore was signed between tipu and british in:
a)1784
b)1792
c)1799
d)1782

10.From who Gandhiji got the idea 'Civil Disobedience'?
a)Tolstoy
b)John Ruskin
c)henry David thoreau
d)Gokhale

11.The venue Of the tebhaga revolt:
a)bengal
b)bihar
c)Maharashtra
d)punjab

12."God is of no Use to the hungry belly'-Whose words are these?
a) Vivekananda
b)Dayananda
c)Guru Nanak
d)Ram krishna Paramhhamsan

13.Who appointed a famine Commission under Richard Strachy?
a)Mayo
b)Dufferin
c)lytton
d)lansdowme

14. The Ryotwari settlement was made with the:
a)Zamindars
b)Cultivators
c)Village communication
d)Muqaddams

15.who was the viceroy when the first world was was endend?
a)Reading
b)Hardinge II
c)Chelsmsford
d)Minto II




ANSWERS:
1.C
2.B
3.C
4.B
5.D
6.D
7.B
8.C
9.A
10.C
11.C
12.D
13.C
14.B
15.C




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...