Search This Blog

Friday, 7 December 2012

Secretariat assistant ,Assistant Grade 2,Lowerdivision clerk-Model Exam-Constitution

1.Which  schedule contains panchayat Raj?
      Answer: 11th

2.As per the provisions of the constitution the maximum number of members of loksabha is             limited  as:
        Answer:552

3.The minimum age required to become a member of rajya sabha: 
   Answer:30

4.The number of indirectly elected members to the rajyasabha from union territories:
    Answer:4

5.Which part of the constitution of India represent  the quintessence, the philosophy and the ideals or soul of the constiution?
       Answer:preamble

6.Who was the prime minister of India when righht to property was deleted from the list of Fundamental rights?
         Answer:Morarji Desai

7.the directive principles of state policy can be classified into 3 groups which on of the following is not one of such group?
Answer:Marsian

8.which of the following has been copied from Govt of India Act, 1935?
      Answer:Office of Governer

9.The article related to the Prohibition of cow slaughter:
       Answer:XIV

10.National Security Act(NSA)was passed by The parliament:
      Answer:1980

11.Who asministers the oath of office of the Governor:
      Answer:Chief Justice of HC

12The minimum age prescribed for appointment as a jude of high Court/Supreme Court:
      Answer:No prescribed age

13.The system of parliamentary democracy in india has been Modelled on the System of:
      Answer:Britain

14.Who is the Counter part of attomey general in the state:
      Answer:Advocate general

15.The number of articles related to fundamental Rights when the original constitution was brought into force:
       Answer:24

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...