Search This Blog

Loading...

Monday, 3 December 2012

Secretariat assistant ,Assistant Grade 2,Lowerdivision clerk-Model Exam-Renaissance of kerala

1.The founder of 'thma vidhya Sangham':
      Answer:Vaghbhatanandan

2.The real name of chattambi Swamikal:
     Answer:Ayyappan

3.Who authored the song 'Varika Varika Sahajare' Which was the marching song of salt    
    sathyagraha in kerala:
     Answer:Amsi narayana pillai

4.The place where Kumaranasan was born:
     Answer:Kayikkara

5.Which community is not related to the abstention movement in travancore?
     Answer:nair

6.Vaikom Sathyagraha Started in:
     Answer:1924

7.Who led salt sathyagraha in kerala:
   Answer:K.kelappan

8'.Channar rebellion'  was in:
   Answer:1859

9.Who led Savarna Jatha during the Vaikkom Sathyagraha:
    Answer:Mannathu Padamanabhan

10.Ezhava menorial was submitted to Sri moolam Thirunal in:
    Answer:1896

11.Who led the Guruvayoor sathyagraha?
      Answer:K.kelappan 

12.The founder secretary of SNDP Yogam:
      Answer:Kumaranasan

13.Who led ' Pattini Jadha' or Starvation March from Kannur to Madras:
    Answer:AK.gopalan

14.The main venue of the Salt Sathyagraha in kerala:
    Answer:Payyannur

15.Which community Not related to the Abstension Movement in Travancore:
     Answer:Nair

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...