Search This Blog

Thursday, 8 November 2012

Secretariat assistant ,Assistant Grade 2,Lowerdivision clerk-Model Exam

CHEMISTRY


1.The gas formed when potassium permanganate is heated:
a)Nittrogen
b)Oxegen
c)Hydrogen
d)Ammonia
2.The pungent smell emitted while scraching the box:
a)oxygen
b)Hydrogen sulphide
c)Methane
d)Helium
3.The gas formed in sun as the result of nuclear fusion:
a)Oxygen
b)Carbon dioxide
c)methane
d)Helium
4.what is the color of ozone:
a)yellow
b)orange
c)blue
d)red
5.Which metal is called 'white gold'?
a)mercury
b)silver
c)iron sulphide
d)Platinum
6.Which metal has the symbol 'hg':
a)hydrogen
b)iron
c)aluminium
d)mercury
7.which of the following metal  is used to make the nib of fountain pens:
a)silver
b)aluminium
c)lead
d)iridium
8.the name 'surum' is related to the metal:
a)tungsten
b)osmium
c)gold
d)iridium
9.The substances added to ore to remove impurities is called:
a)Gangue
b)flux
c)Aqua regia
d)alloy
10.Which is known as 'the metal of hope':
a)Titanium
b)uranium
c)silver
d)plantinum
11.Cassiterite is the ore f:
a)lead
b)gold
c)copper
d)tin
12.Pure gold is_______carat:
a)100
b)91.6
c)22
d)24
13.The main constituent of electrum:
a)nickel
b)gold
c)iron
d)aluminium
14.Which variety of coal contains the largest amount of carbon:
a)Graphite
b)anthrasite
c)lignite
d)Lamp Black
15.Which is known as 'Caustic lotion'?
a)Silver nitrate
b)Triplumbic tetroxide
c)ferric sulphate
d)ferric oxide
16.Who discovered uranium?
a)Henri bequerel
b)Cavendish
c)Martin klaproth
d)Lavosier
17.The planetory model of atom was discovered by:
a)dalton
b)niels bohr
c)rutherford
d)J.J Thomson
18.Monasite is the ore of:
a)thorium
b)uranium
c)lead
d)gold
19.The father of periodic table:
a)gregor mendel
b)Mendeleev
c)Cavendish
d)Priestly
20.Potassium permanganate is known as:
a)Benzole
b)Condy's crystals
c)Cinnabar
d)Hard oil

answers:
1.b 2.d 3.d 4.c 5.d 6.d 7.d 8.c 9.b 10.b 11.d 12.d 13.b 14.b 15.a 16.c 17.c 18.a 19.b 20.b



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...